Híres magyar feltalálók

A világ technikai fejlődését vagy mai hétköznapjainkat meghatározó magyar műszaki találmányok és alkotóik

banki

Bánki Donát

Bakonybánk, 1859. június 6. – Budapest, 1922. augusztus 1.

Mérnök, gépészmérnök, feltaláló, egyetemi tanár. Az első európai hírű magyar gépészmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Műszaki Egyetem tanára és a Gépészmérnöki Osztály volt dékánja. Mérnöki alkotásait, tudományos tevékenységét oktató munkáját itthon és külföldön is már életében elismerték.

Nevét őrzi számos közterület és egyéb oktatási intézmények mellett a Budapesten található műszaki főiskolák egyike. Találmányainak döntő része a benzinmotorokkal kapcsolatos, az autógyártás hőskorából. Csonka János kollégájával különösen sikeres együttműködésben végeztek újító munkát, melynek legkiemelkedőbb és legismertebb eredménye a karburátor, vagy más néven a porlasztó.

biro

Bíró László József

Budapest, 1899. szeptember 29. – Buenos Aires, 1985. november 24.

A golyóstoll feltalálója.

blathy_otto

Bláthy Ottó Titusz

Tata, 1860. augusztus 11. – Budapest, 1939. szeptember 26.

 

Magyar mérnök, gépészmérnök, feltaláló, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Gépészmérnök létére találmányai az elektrotechnika és a villamosság témájába tartoznak. Szabadalma az indukciós fogyasztásmérő, melyet szokás villanyóra néven is emlegetni.

csonka

Csonka János

Szeged, 1852. január 22. – Budapest, 1939. október 27.

A Magyar Mérnöki Kamara tagja. Feltaláló.

Külföldi tanulmányútjai után hazatérve, mindvégig a Budapesti Műszaki Egyetemen dolgozott műhelyvezető beosztásban. Ő volt a porlasztó egyik feltalálója. Találmányán Bánki Donáttal osztozott. Egyebek mellett a magyar motor- és gépjárműgyártás megindítója. Komoly műszaki találmányainak és munkásságának értékét növeli, hogy Csonka János nem rendelkezett diplomával. Eredményeit elsősorban kitűnő műszaki érzékének és szorgalmának köszönhette.

deri_miksa

Déri Miksa

Bács, 1854. október 27. – Merano, 1938. március 3.

Mérnök, feltaláló.

Nevéhez fűződik az első energiaátvitelre alkalmas transzformátor kidolgozása, melyet Bláthy Ottóval és Zipernowsky Károllyal közösen hozott létre. Ezen kívül főleg villamos hajtású motorok fejlesztésével foglalkozott. Nevét viseli találmánya, a Déri-motor.

fono

Fonó Albert

Budapest, 1881. július 2. – Budapest, 1972. november 21.

Kossuth-díjas magyar gépészmérnök, feltaláló. A Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Közel félszáz szabadalma gazdagítja a hazai innovációs tevékenységet. Találmányai gyakran a közlekedéshez köthetők, és meghatározóak manapság is, legyen szó akár vasúti-, vízi-, vagy légiközlekedésről.

goldmark

Goldmark Péter Károly

Budapest, 1906. december 6. - Port Chester, 1977. december 7.

Magyar származású amerikai mérnök, fizikus, feltaláló. Amerikai állami kitüntetett.

Munkássága során leginkább a híradástechnikai eszközök fejlesztésével foglalkozott. A kezdeti televíziókészülék megalkotásában jelentős szerepet játszott, csakúgy mint a mikrobarázdás hanglemezjátszó kifejlesztésében. Az első gyakorlatban használható színes televízió az ő keze alól került ki.

heller_laszlo

Heller László

Nagyvárad, 1907. augusztus 6. - Budapest, 1980. november 8.

Magyar gépészmérnök, egyetemi tanár, feltaláló.

Legjelentősebb találmánya az erőművi és ipari hűtőrendszerekben azóta is széles körben elterjedt hűtési eljárás, mely ma is a nevét viseli világszerte.

Ezen munkássága során pályája összekapcsolódott Forgó László évfolyamtársáéval, aki a Heller féle hűtési rendszerhez alkotott megfelelő hőcserélőt. Eljárásukat szokás Heller-Forgó rendszer néven is emlegetni.

irinyi

Irinyi János

Nagyléta, 1817. május 17. – Vértes, 1895. december 17.

Magyar mérnök, vegyész, feltaláló.

A zajtalan és robbanásmentes gyufa, valamint a számológép feltalálója. Pályája vége felé a nehéz anyagi helyzete miatt kénytelen volt fizetős állást vállalni, hogy el tudja magát tartani. Ebből kifolyólag a tudományos világgal már nem tudott kellőképpen foglalkozni, a kutatási tevékenységet szinte teljesen fel kellett adnia. Ezen okból kifolyólag már újabb találmányokra nem maradt lehetősége.

jendrassik

Jendrassik György

Budapest, 1898. május 13. – London, 1954. február 8.

Magyar mérnök, gépészmérnök, feltaláló. A Magyar Tudományos Akadémia tagja.

A dízelmotorok és gázturbinák fejlesztése terén ért el kimagasló eredményeket. Dízel üzemű motorjait korának vasúti, közúti és vízi járműveiben is használták. Veszprémben középiskola és szakiskola őrzi a nevét.

losonczi

Losonczi Áron

Mérnök, építészmérnök, feltaláló.

A LiTraCon fantázianevű fényáteresztő beton feltalálója.

martin

Martin Lajos

Buda, 1827. augusztus 30. – Kolozsvár, 1897. március 4.

 

Matematikus, feltaláló.

Kiemelt szakmai területe a ballisztika és a hidraulika. A repülés, mint közlekedési eszköz hosszú időn át foglalkoztatta.

mechwart

Mechwart András

Schweinfurt, 1834. december 6. – Budapest, 1907. június 14.

Gépészmérnök, feltaláló.

Vállalatigazgatóként és feltalálóként is kiemelkedő szerepet játszott abban, hogy a 19. század utolsó harmadában a magyar gép- és villamosgépipar jelentette a világszínvonalat. Ferenc József-rend és Vaskorona-rend által kitüntetett feltaláló. Kereskedelmi érdemeinek elismeréseképpen az Osztrák-magyar bank igazgatósági tagjává választották.

 

Mihályi József

Apatin, 1889. január 27. – Rochester, 1978. szeptember 11.

Precíziós műszerész, feltaláló, több forradalmi jelentőségű fényképészeti műszaki újítás megalkotója.

olahgyorgy

Oláh György

(George Andrew Olah)

Budapest, 1927. május 22. –

Magyar származású amerikai kémikus, feltaláló.

1994-ben kémiai Nobel-díjat kapott „a karbokation kémiához való hozzájárulásáért”. A globális felmelegedés problémájára is megoldást kínáló, nagy érdeklődést kiváltó direkt metanolos tüzelőanyag-cella kidolgozója.

petzval

Petzval József

(teljes nevén Petzval József Miksa, egyes forrásokban Petzvál)

Szepesbéla, 1807. január 6. – Bécs, 1891. szeptember 17.

Mérnök-matematikus, egyetemi tanár, feltaláló.

Ugyan Petzval József német családba született, egész életében magyarnak vallotta magát. Tudományos hagyatékának legjelentősebb területe a fénytan, a mechanika, a ballisztika és a hangtan. Petzval-objektív nevű találmánya azóta is őrzi emlékét.

richter_gedeon

Richter Gedeon

Ecséd, 1872. szeptember 23. – Budapest, 1944. december 30.

Gyógyszerész, feltaláló.

A modern hazai gyógyszeripar megteremtője.

A Richter Gedeon egy több mint 100 éves múltra visszatekintő jól működő nagyvállalat, mely nemzedékek óta végzi gyógyszergyártási tevékenységét, hazai tudásbázissal az innováció és a kutatás-fejlesztés terén.

tihanyi

Tihanyi Kálmán

Üzbég, 1897. április 28. – 1947. február 26.

Fizikus, villamosmérnök, feltaláló.

A modern, nagyfelbontású televíziós rendszer feltalálója. A találmány alapja az általa kidolgozott zseniális megoldás, amit töltésfelhalmozás, illetve töltéstárolás néven ismerünk.

Híradástechnikai készülékek, televízió fejlesztései foglalkoztatták. Egy teljesen lapos, egyfajta korai plazma tv készüléket alkotott már az 1930-as években. 

Archívumunkból

A Kandó sportsikere

bmf-gokart1

 

Újabb sportsiker a BMF-en

Gaál Pál, a Budapesti Műszaki Főiskola Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának másodéves hallgatója rendre dobogóra áll az országos gokartbajnokságokon. Idén minden alkalommal sikerült az első három közé bekerülnie. A két kecskeméti versenyen 3. helyezést ért el, legutóbb a Pannónia Ringen pedig a 2. helyet sikerült megszereznie.

Bővebben...:

Események, érdekességek

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

A hazai erőműépítés

Az Energetikai Szakkollégium 2015. őszi, Lévai András emlékfélévének ötödik előadására 2015. november 5-én került sor. Az előadásban szó esett Magyarország jelenlegi erőműmixéről és a leálló/építés alatt lévő erőművekről, a nemzetközi...

MAPASZ Konferencia

 „Az épületek energiahatékonyságáról" szóló 2010/31/EU számú irányelv lényege a „20-20-20" szlogennel jellemezhető. Vagyis az 1990-es szinthez viszonyítva, cél az üvegház-hatást okozó gázok 20%-os csökkentése, az energiahatékonyság 20%-os javítása, és a...

Hatékony Ház Napok országszerte

Nyisson és látogasson Ön is: Hatékony Ház Napok országszerte! A nyílt napok legfontosabb célja, hogy kézzelfogható tapasztalatot nyújtson az alacsony energiaigényű (avagy közel nulla energiaigényű) épületekről minden érdeklődő számára - segítségként az...

Vállalati hírek, műszaki cégek

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Az Excel életre kel

A vállalatirányítási rendszereknek a folyamatos üzleti igényekhez történő testre szabása túlságosan erőforrás-igényes feladat. Egy magyar fejlesztésű szoftver azonban képes arra, hogy a táblázatokból kevesebb, mint egy perc alatt könnyen használható webes...

Új munkahelyek Miskolcon

A Bosch kéziszerszám üzletága Európában átszervezi a fa- és felületmegmunkáló elektromos szerszámok gyártását és fejlesztését. 2014 második felétől ennek a piaci szegmensnek a termékeivel tervezik a gyártás bővítését a Bosch...

Bosch - hálózatba kapcsolva

A Bosch csoport újabb mérföldkőhöz érkezett budapesti központja építésében, és ennek alkalmából november 8-án bokrétaünnepséget szervezett. Az építkezés 18 milliárd forintos beruházásból megvalósuló második üteme 2015-ben fejeződik be. Az új központ...

Műszaki oktatás, mérnök szak

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Kritikus infrastruktúra kutatások

A két konzorciumi partner 2014. március 19-én tartotta sajtótájékoztatóval egybekötött záró rendezvényét, amelyet megtisztelt jelenlétével Dr. Répássy Róbert, igazságügyért felelős államtitkár, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium képviseletében és Theisz Bálint...

A Wroclawi Műszaki Egyetem kitüntetése

Rudas Imre a Wroclawi Műszaki Egyetem kitüntetettje. A Wroclawi Műszaki Egyetem október 1-jén tartotta ünnepélyes tanévnyitó ülését. Az egyetem vezetése és a meghívott rektorok taláros bevonulását követően Prof. Tadeusz Wiȩckowski...

Felsőoktatást támogató megállapodás

A Reinhold és Carmen Würth Alapítvány 2013. szeptember 26-án Együttműködési Megállapodást kötött a győri Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Karával. Az Alapítványt a 25 éve Magyarországon működő Würth Szereléstechnika Kft.,...

Mérnök- és műszaki vetélkedők

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Pneumobil Gálafutam

Az Óbudai Egyetem, a hazai Bosch Rexroth vállalatok valamint a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum elsődleges célja az volt a Gálafutam megszervezésével, hogy népszerűsítsék az alternatív energiaforrásokat, a környezettudatos gondolkodást, és...

Formula Student Hungary

A Formula Student Hungary 2013 harmadik napján, szombaton sajtótájékoztatót tartottak. A sajtótájékoztató után a rendezvény szervezői boxtúrát tartottak, amely során a sajtó képviselői testközelből is megnézhették a csapatok garázsait és...

WorldSkills: magyar siker

Magyarország 2013-ban negyedszer indult a 42. alkalommal megrendezésre került szakmák olimpiájának is nevezett WorldSkills világbajnokságon. A Lipcsében megtartott viadalon 52 ország 1045 versenyzője összesen 47 szakmában mérte össze a tudását.